7 days of PS Actions, graphics, templates & fonts - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Crafts & DIY
  2. Decorations

Направете модерен фаќач на сонови

Scroll to top
Read Time: 5 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Martina Kovilevska (you can also view the original English article)

Јас ќе бидам прва што ќе признае дека никогаш не сум била голем фан на фаќачи на сонови. Но, како што јас секогаш велам, на секој занает може да му се даде нов осврт и модерна интерпретација. Неодамна забележав прекрасни, современи фаќачи на сонови наоколу, и тие ме инспирираа да си направам своја сопствена верзија. Продолжете да читате, за целосното упатство.


Материјали

Modern_Dream_Catcher_materialsModern_Dream_Catcher_materialsModern_Dream_Catcher_materials
  • Ратански обрач со дијаметар од 21cm
  • Ратански или метален прстен со дијаметар од 8cm
  • Педуви (ќе ви требаат седум големи пердуви и околу дваесетина мали)
  • Дрвени мониста со различни големини - јас користев мониста со дијаметар од 7mm до 2cm
  • Осум клопчиња памучен конец Перл број 5 во комплементарни бои
  • Ножици
  • Супер лепак (не е прикажан)

1. Прекријте го обрачот

Чекор 1

Ќе го обмотаме целиот ратански обрач со виткање на конец околу него. Започнете со тоа што ќе го поставите крајот на конецот долж обрачот и ќе го држите со палецот. Потоа вртете го конецот околу обрачот, мотајќи го над опашката и покривајќи ја. Продолжете да го вртите конецот околу обрачот додека не обмотате барем една третина од обрачот.

Modern_Dream_Catcher_step1aModern_Dream_Catcher_step1aModern_Dream_Catcher_step1a

Чекор 2

За да ја промените бојата, едноставно ставете го крајот од нов конец долж обрачот и држете го додека да го обмотате.

Modern_Dream_Catcher_step2Modern_Dream_Catcher_step2Modern_Dream_Catcher_step2
Modern_Dream_Catcher_step2aModern_Dream_Catcher_step2aModern_Dream_Catcher_step2a

За да ја завршите првата боја, ставете го крајот на конецот долж обрачот и почнете да го обмотувате со втората боја. Можете да најдете подетални инструкции за мотање на конец и менување на бои на мојот туторијал за обмотан ѓердан со украсна реса.

Продолжете со менување на бои за да креирате украсна шара околу обрачот.

Чекор 3

Кога ќе го обмотате обрачот ставете го настрана, без да го врзете крајот на конецот.


2. Прекријте го помалиот прстен

Чекор 1

Обмотајте го целиот прстен користејќи ја истата техника како за обрачот.

Modern_Dream_Catcher_step3Modern_Dream_Catcher_step3Modern_Dream_Catcher_step3
Modern_Dream_Catcher_step4Modern_Dream_Catcher_step4Modern_Dream_Catcher_step4

3. Поврзете го обрачот со прстенот

Чекор 1

Ставете го прстенот во внатрешноста на обрачот и мотајте ја опашката од прстенот околу обрачот и назад околу прстенот во форма на осмица. Потоа замотајте ја повторно околу обрачот и врзете двоен јазол.

Modern_Dream_Catcher_step5Modern_Dream_Catcher_step5Modern_Dream_Catcher_step5

Скратете ја опашката од конецот близу јазолот.

Modern_Dream_Catcher_step5aModern_Dream_Catcher_step5aModern_Dream_Catcher_step5a

Чекор 2

Сега почнете да ги поврзувате обрачот и прстенот користејќи ја опашката од обрачот и мотајќи ја во форма на осмица. Повторете ја постапката околу целиот обрач.

Modern_Dream_Catcher_step5bModern_Dream_Catcher_step5bModern_Dream_Catcher_step5b
Modern_Dream_Catcher_step5cModern_Dream_Catcher_step5cModern_Dream_Catcher_step5c

Чекор 3

Кога ќе бидете задоволни со начинот на кој тоа изгледа и нема да има големи дупки, врзете го конецот околу обрачот во двоен јазол и скратете ја опашката.

Modern_Dream_Catcher_step5dModern_Dream_Catcher_step5dModern_Dream_Catcher_step5d
Modern_Dream_Catcher_step5eModern_Dream_Catcher_step5eModern_Dream_Catcher_step5e

4. Додадете ги ресите

Чекор 1

Исечете конци со должина од 80cm за да ги направите ресите. Како што работам на нив, моите проекти еволуираат и се менуваат, така што некогаш сликите не се совпаѓаат со инструкциите! 

Првично, исеков по четири должини конец во шест различни бои, за да ги направам ресите (и ја направив фотографијата подолу). Потоа, кога почнав да ги прикачувам, сфатив дека ми требаат повеќе од секоја боја. На крајот искористив по осум должини од пет различни бои, и шеснаесет должини од една боја.

Modern_Dream_Catcher_step6Modern_Dream_Catcher_step6Modern_Dream_Catcher_step6

Чекор 2

Прикачувајте ги конците еден по еден, почнувајќи со бојата што ќе биде на средина. Превиткајте го конецот на половина и врзете го на долниот дел од обрачот. Префрлете го конецот преку обрачот и проврете ги опашките низ превитканиот крај.

Убаво затегнете го јазолот за да дојде на дното од обрачот и конецот да виси надолу.

Modern_Dream_Catcher_step7Modern_Dream_Catcher_step7Modern_Dream_Catcher_step7

Продолжете да ги додавате конците еден по еден, врзувајќи ги близу еден до друг, но да не се преклопуваат.

Modern_Dream_Catcher_step7bModern_Dream_Catcher_step7bModern_Dream_Catcher_step7b

Чекор 3

Додадете ја секоја дополнителна боја лево од центарот. Потрудете се да ги задржите конците колку што може попаралелни и помалку заплетени.

Modern_Dream_Catcher_step7cModern_Dream_Catcher_step7cModern_Dream_Catcher_step7c

Потоа продолжете на десно, сè додека не ги додадете сите реси.

Modern_Dream_Catcher_step7dModern_Dream_Catcher_step7dModern_Dream_Catcher_step7d

5. Скратете ги ресите

Чекор 1

Земете лист хартија и превиткајте еден ќош спојувајќи го со спротивниот раб, за да формирате триаголник. Исечете долж превитканата линија.

Modern_Dream_Catcher_step8Modern_Dream_Catcher_step8Modern_Dream_Catcher_step8

Чекор 2

Поставете го фаќачот на сонови на работната површина и расчешлајте ги ресите со прсти за да лежат исправено. Ставете го триаголникот врз ресите и користете го како водич за сечење.

Modern_Dream_Catcher_step8aModern_Dream_Catcher_step8aModern_Dream_Catcher_step8a

Ставете ја вашата рака врз листот за да ги држите конците на место и исечете долж долните рабови на триаголникот.

Друг начин да го направите ова е да залепите селотејп на ресите паралелно со долните рабови на триаголникот. Потоа само исечете го селотејпот.

Modern_Dream_Catcher_step8bModern_Dream_Catcher_step8bModern_Dream_Catcher_step8b
Modern_Dream_Catcher_step8cModern_Dream_Catcher_step8cModern_Dream_Catcher_step8c

6. Додадете ги големите пердуви

Чекор 1

Подредете ги пердувите по големина, така што најголемиот ќе биде во средина, додека помалите ќе бидат на страните.

Modern_Dream_Catcher_step9Modern_Dream_Catcher_step9Modern_Dream_Catcher_step9

Најдете го конецот што е во средина на централната боја. Ставете малку лепак на врвот на пердувот и залепете го на конецот.

Пердуви, конец и лепак се непредвидлива комбинација, па затоа користете малку лепак и имајте влажна крпа во близина за да си ги избришете прстите. Држете го лепакот понастрана од ресите, инаку може сè да тргне на лошо!

Modern_Dream_Catcher_step9aModern_Dream_Catcher_step9aModern_Dream_Catcher_step9a

Сега додадете ги двата пердуви на надворешните делови од ресите.

Modern_Dream_Catcher_step10Modern_Dream_Catcher_step10Modern_Dream_Catcher_step10

Потоа додадете ги останатите четири големи пердуви - по еден во средината на секоја одделна боја.

Modern_Dream_Catcher_step10bModern_Dream_Catcher_step10bModern_Dream_Catcher_step10b

7. Додадете ги монистата и малите пердуви

Чекор 1

Подредете ги пердувите по големина. Ставете малку лепак на врвот на пердувот и залепете монисто на него, воедно погрижете се да се гледа барем 1cm од врвот на пердувот. Повторете ја постапката со сите пердуви, подредувајќи ги по големина.

Modern_Dream_Catcher_step10cModern_Dream_Catcher_step10cModern_Dream_Catcher_step10c

Чекор 2

Почнувајќи од поголемите пердуви, закачете ги на ресите така што ќе има еднакво растојание помеѓу нив.

Modern_Dream_Catcher_step10dModern_Dream_Catcher_step10dModern_Dream_Catcher_step10d

Чекор 3

Постепено, додадете ги и останатите мали пердуви на ресите. За да избегнете несакана ситуација со лепакот и пердувите, извлекувајте одделни конци настрана пред да ги залепите пердувите на нив.

Modern_Dream_Catcher_step10eModern_Dream_Catcher_step10eModern_Dream_Catcher_step10e
Modern_Dream_Catcher_step10fModern_Dream_Catcher_step10fModern_Dream_Catcher_step10f

8. Направете закачалка

Чекор 1

Исечете конец со должина од околку 26cm, превиткајте го на половина и врзете јазол на крајот.

Проврете го врзаниот крај низ големо монисто.

Modern_Dream_Catcher_step11Modern_Dream_Catcher_step11Modern_Dream_Catcher_step11

Ставете го конецот околу горниот дел од обрачот. Проврете го врзаниот крај заедно со монистото низ превитканиот крај. Силно затегнете го јазолот.

Modern_Dream_Catcher_step11aModern_Dream_Catcher_step11aModern_Dream_Catcher_step11a

Закачете го вашиот фаќач на сонови

Слатки сништа!

Во овој туторијал научивте како да направите модерен осврт на традиционалниот фаќач на сонови, користејќи најразлични техники за мотање.  Исто така научивте како да ги исечете ресите и да закачите одделни пердуви на секој конец.

Можете да експериментирате со повеќе мониста во средината да фаќачот на сонови, како и со различна шема на бои.

Modern_Dream_Catcher2Modern_Dream_Catcher2Modern_Dream_Catcher2

Дали сте фан на фаќачи на сонови? Можеби сега сте? Кажете ни во делот за коментари подолу.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Crafts & DIY tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.